zondag 30 december 2012

Mens en natuur: Onze te grote ecologische voetafdruk

Iedereen weet dat onze ecologische voetafdruk veel te groot is en dat we er iets aan moeten doen. Maar wat doen we ertegen en hoe beginnen we daar nu aan?

Eigen ecologische voetafdruk
Je kan beginnen door je eigen ecologische voetafdruk te meten. Dit zorgt ervoor dat wij zelf al weten hoeveel land we per persoon, gemeente/stad of lang gebruiken om te wonen, te eten en ons te verplaatsen.
Hoe groter je ecologische voetafdruk is, hoe meer druk je uitoefent op de aarde belast en hoe erger je de natuur belast.

Algemene ecologische voetafdruk
1 persoon heeft recht op 1,8 hectare. Dat is gelijk aan 1,5 voetbalveld. Belgen hebben 12 voetbalvelden nodig. Dat is 8 keer meer dan toegelaten! 
Als we dit willen veranderen, zullen we onze eigen levensstijl in vraag moeten stellen. Een levensstijl die veel te veel gekenmerkt wordt door consumptie en materialisme.

Hebzucht
We kennen het allemaal. Het is één van de 7 hoofdzonden en we moeten toegeven dat we er toch al eens allemaal aan gezondigd hebben. De ene zondigt er ook veel meer aan dan de ander. Hebzucht is een onderdeel van onze maatschappij geworden en ik ondervind dat sommige mensen wel eens last hebben van 'hebzucht'. Ze hebben nog maar net iets gekregen of gekocht, maar ze willen alweer iets anders. Dit zie je vooral bij mensen die een gat in hun hand hebben, ze kennen immers de waarde van geld niet.

Het volgend filmpje gaat over hebzucht. Het personage in het filmpje wil alles hebben. Als hij teveel materiaal heeft, wil hij dat iemand hem komt helpen dragen. Als er dan uiteindelijk iemand komt helpen, wil hij niet dat die persoon hem helpt, uit angst iets gepakt te worden. Uiteindelijk gaat hij ten onder aan zijn eigen hebzucht en is hij er niet gelukkiger van geworden:


Door hebzuchtig te zijn, maak je niet bepaald veel vrienden.

Het ecologisch aspect

De Westerse maatschappij overdrijft in zijn consumeren. Op dit moment leggen we het economisch kapitaal (profit) hoger dan het ecologisch aspect (planet). Door de drang om te blijven groeien, zijn we het ecologisch aspect uit het oog verloren en houden we er bijgevolg ook te weinig rekening mee. En dit al sinds de industriële revolutie.

Economische groei zou de oplossing kunnen zijn voor alle problemen, maar het kan tegelijkertijd ook de bron zijn van vele nieuwe problemen. We produceren en kopen op zich al teveel auto's, waardoor er meer auto's op de wegen zijn en er serieus lange file's ontstaan. Gevolg: immense luchtvervuiling zoals ozon en fijn stof die onze planeet alles behalve goed doen.

Conclusie: Eindeloze groei is dus ecologisch onduurzaam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten