zaterdag 29 december 2012

Mens en medemens: 2 onderwerpen om over na te denken

Taken niet maken of te laat indienen
Wat doe je als leerkracht als een leerling zijn taak niet heeft gemaakt of te laat heeft ingediend? Daarover zijn de meningen nogal verdeeld. Er zijn leerkrachten die onmiddellijk een 0 geven. Andere leerkrachten zien dit door de vingers en geven de leerling in kwestie nog een tweede kans. 
Sommige leerkrachten werken met punten aftrekken voor elke dag dat de taak te laat is. 

Maar wat zou nu het beste zijn?
Dat kies je volgens mij zelf. Iedere leerkracht heeft zijn eigen stijl en alle leerkrachten hebben andere grenzen. Terwijl de ene leerkracht heel zwaar tilt aan stiptheid, doet de ander dit misschien minder.
Wat ik wel verkeerd zou vinden, is een leerkracht die wil dat zijn leerlingen stipt zijn maar zelf nooit stipt is. Dit vind ik eerder hypocriet naar je leerlingen toe. Je kan niet van andere mensen verwachten dat zij stipt zijn en je komt dan zelf een kwartier te laat.
Dat is niet zoals het hoort. 

http://www.lerarenforum.be/forum/viewtopic.php?t=2945&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=09c99e51dfd3107a665e229131619d30



Quota voor vrouwen en positieve discriminatie
Sinds enige tijd is er in Belgiƫ bepaald dat er evenveel mannen als vrouwen op de kieslijsten moeten staan. Ook voor andere besturen is er een minima bepaald voor het aantal vrouwen dat er aanwezig moeten zijn. Er wordt ook gesproken om voor ondernemingen en firma's een minima op te leggen voor het aantal vrouwen dat in het bestuur zitten. En op sommige universiteiten houdt men het deel van hun onderzoeksgeld exclusief opzij voor vrouwelijke onderzoekers.
Is dit eigenlijk wel zo een goed idee?

In De Morgen laat N-Va'ers Ben Weyts het volgende weten:
'Een onbesuisde reactie', reageert N-VA'er Ben Weyts. 'Quota voor vrouwen of mannen zijn verboden door het Europees Hof van Justitie. Posititeve discriminatie is ook discriminatie en dus niet toegestaan', aldus Weyts.'

Ikzelf heb hier een dubbel gevoel bij.
Aan de ene kant ga ik akkoord omdat ik het positief vind dat men inziet dat er te weinig vrouwen aan de top zitten van bedrijven, de regering, enzovoort. Men heeft er aandachtig voor en toont ook dat ze er iets aan willen veranderen. 
Aan de andere kant ben ik dan niet akkoord omdat met minima op te leggen, het meer een verplichting lijkt dat vrouwen aan de top moeten zitten. De verplichting zal er ook niet voor zorgen dat er meer vrouwen aan de top zullen zitten. En wat gebeurt er als de minima in een bestuur niet bereikt worden?

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1397804/2012/02/21/Quota-voor-vrouwelijke-topambtenaren-zijn-verboden-en-vernederend.dhtml


Wat vindt jij van het eerste en/of het tweede onderwerp? Zit er een bron van waarheid in of heb jij er een ander idee over?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten