maandag 31 december 2012

Mens en natuur: Nadenken over onze levensstijl

Er is 1 vraag die je jezelf moet stellen: 
'Welke morele verplichtingen heb ik als mens in deze 'overmachtige' postmoderne beschaving tegenover de natuur?'
We denken na over 4 vlakken uit onze levensstijl:

  • duurzame voeding
  • duurzame mobiliteit
  • duurzaam toerisme
  • duurzaam wonen

Duurzame voeding
Onze wereld is paradoxaal. Er zijn miljoenen mensen die honger lijden en evenveel mensen die te dik zijn doordat ze teveel eten.
Het staat vast dat wij mensen veel te veel vlees eten. Dit verhoogt onze ecologische voetafdruk enorm.
Als we allemaal wat minder vlees zouden eten, zou onze ecologische voetafdruk al drastisch dalen en zou de CO²-uitstoot serieus verminderen. En we gooien ook veel te veel voedsel weg. Het is niet alleen zonde van je geld, veel mensen beseffen ook niet dat er een heel proces vooraf gaat voor voedsel in de winkels terecht komt en zo uiteindelijk in onze koelkast. Het voedsel wordt geteeld, vervoert en verwerkt in een fabriek, weer vervoert, ingepakt en komt uiteindelijk in de winkels terecht. Sta er dan maar eens bij stil dat je dat voedsel koopt, niet verbruikt, het over datum geraakt en dan mag wegsmijten. Je smijt niet alleen voedsel in de vuilbak, maar ook je geld en al het werk dat anderen erin gestopt hebben zodat jij het kon kopen.

Duurzame mobiliteit
Transport maakt een groot deel van onze ecologische voetafdruk uit. De auto neemt een belangrijke plaats in in ons leven. Kleine en zuinigere auto's zijn wel een oplossing, maar dan vindt er meestal een reboundeffect plaats: doordat iets minder verbruikt, gaan we het juist meer gebruiken waardoor we weer evenveel verbruiken als daarvoor. We zullen ons transportsysteem eens goed moeten herdenken. 

Eco-steden zijn een beter oplossing. De afstand tussen thuis, werk en de winkels wordt zo klein mogelijk gemaakt zodat men zowel te voet als met de fiets overal kan geraken.
En het moeilijkste van allemaal: we moeten loskomen van ons 'willen bezitten'. We moeten carpoolen of onze auto kunnen uitlenen aan anderen als we hem zelf niet nodig hebben.

Op de volgende link heb ik een filmpje gevonden over duurzaam ondernemen:
http://www.climatechallenge.be/



Duurzaam toerisme
Iedereen vindt het wel leuk om eens op vakantie te gaan. Genieten van zon, zee en strand of nieuwe culturen ontdekken, dat brengt de mensen zover om naar de andere kant van de wereld te reizen.

Milieu-impact
Maar dit ongecontroleerd op en af gevlieg zorgt voor een aantal negatieve gevolgen voor het milieu. Het zorgt voor een overgebruik van een aantal natuurlijke grondstoffen en enorme vervuiling. Toeristen verstoren zonder het te beseffen de biodiversiteit en leggen een grote druk op kwetsbare ecosystemen. Het vliegverkeer op zich weegt al gigantisch door. Het toerisme veroorzaakt 5% van de wereldwijde luchtvervuiling.
Vliegen is ook onrechtvaardig, omdat slecht een aantal mensen op deze wereld zich dit kunnen veroorloven. 
En door de opwarming van de aarde, zullen bepaalde gebieden niet meer bezoekbaar zijn voor toekomstig toerisme. En dat is dan weer in het nadeel van de lokale werkgelegenheid, als je weet dat liefst 4% van de wereldwijde bevolking leeft van de toeristische sector.

Cultuurimpact
Soms is er een lak aan respect voor lokale sociale en religieuze waarden. Mensen staan daar niet altijd bij stil en het is ook niet altijd hun bedoeling om te kwetsen. Meestal komt dit voort uit een gebrek aan kennis en de plaatselijke gebruiken en gevoeligheden. De meeste toeristen denken vanuit hun Westerse kader. Sommige toeristen voelen zich superieur tegenover de primitieve volkeren die in een toeristisch land leven.

De mensen moeten zichzelf meer gaan afvragen of dit al dit reizen wel nodig is. Velen gaan op reis uit nieuwsgierigheid, maar een grote meerderheid doet dit toch om aan de dagelijkse sleur van hun leven te kunnen ontsnappen. Mensen brengen hun vakantie niet thuis door, omdat ze denken dat dit dan als 'lui' aanzien wordt. En omdat we onze vrije tijd al opvullen met hobby's en andere dagelijkse bezigheden, is die vrije tijd nog moeilijk 'vrij' te noemen. Daarom reizen mensen naar andere oorden, om die dagelijkse realiteit te ontvluchten.

Duurzaam wonen
Wonen beslaat 30% van onze ecologische voetafdruk en dat zou ons niets mogen verbazen.  Men heeft al vele oplossingen, maar is nog op zoek naar een goede oplossing op lange termijn. 
Helaas zijn duurzame en energiezuinige opties veel duurder. Daarom kiezen veel mensen nog voor de oude, goedkope opties. De mensen worden niet genoeg financieel gestimuleerd om voor de nieuwe, betere opties te gaan.
Een andere manier van denken bij de Belgen aanbrengen, is ook niet zo eenvoudig. Ons huidige manier van wonen is individualistisch te noemen. We willen allemaal in een grote, vrijstaande woning wonen met een grote tuin.
Als we ecologisch willen wonen, moet we op een compactere manier bouwen: een groot binnenvolume in een kleine buitenoppervlakte.
Er zijn ook verschillende andere mogelijkheden: gedeelde woning, kangoeroewoningen, cohousing, leefgemeenschappen, woonwerkgemeenschappen, eco-steden, ...
Zoals we nu leven is het gewoon veel te absurd voor woorden. 

Links
Op deze website vindt je uitleg over cohousing en de verschillende voordelen van cohousing:
http://www.cohousingplatform.be/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=117
Deze link gaat naar een reportage van het programma 'Koppen' op één, die gaat over duurzaam wonen en leven in de toekomst:
http://www.een.be/mediatheek/tag/6?page=2


Welk vlak is het moeilijkst om te veranderen voor mij?
Duurzame mobiliteit.
Veel mensen gebruiken hun auto en zullen die niet kunnen missen. Ikzelf spreek uit ervaring. Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet bezitterig ben over mijn auto. Ik wil niemand anders ermee laten rijden, tenzij ikzelf mee ben om een oogje in het zeil te houden. 
Ik ben gewoon bang dat er iets aan mijn auto zal zijn als ik andere mensen ermee laat rijden. 
Een auto delen met verschillende mensen lijkt me wel een goed, maar dan komt er een volgend aspect aan bod: plannen. Er zal een heel goede planning opgesteld moeten worden wanneer de auto gebruikt wordt en door wie. En dat zal een moeilijkheid vormen voor vele mensen.

Welk vlak is het makkelijkst om te veranderen voor mij?
Duurzaam toerisme.
Ikzelf ben nog nooit op reis geweest buiten België. Ik vind dat ook niet nodig. Ik breng mijn vakanties liever thuis door dan aan een strand in een land dat ik totaal niet ken. Ik ben ook niet het type dat uren aan een stuk kan liggen bakken in de zon. Ik verafschuw dat juist.
Ik wil maar zeggen dat ik verre reizen best onlogisch en onnuttig vind. Waarom?
Mensen werken dag in, dag uit. Ze zijn vermoeid en voelen dat ze toe zijn aan vakantie. Ze willen eens rustig kunnen genieten en ontstressen. Wat doen ze? Ze gaan op reis naar een ver land. Ze regelen hun reis en dan begint de stress weer. Heb ik alles in mijn koffer gestoken? Hebben we onze paspoorten bij? Zijn we niks vergeten? ... En dat gaat zo maar door. Als mensen willen genieten en ontstressen, heb ik maar 1 advies. Blijf eens thuis en geniet van een rustige vakantie zonder stress in je eigen huis!

Het volgende artikel gaat over Peter Tom Jones en Vicky De Meyere die vertellen over duurzaam leven. http://www.petertomjones.be/images//014_017_raak_11.pdf


En op welk vlak kan jij makkelijker en/of moeilijker duurzamer gaan leven? Waarom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten