zondag 23 december 2012

Mens en medemens: Een casus over de discussie rond de financiering van de gezondheidszorg als je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheidsproblemen

De casus
'In discussies over de financiering van de gezondheidszorg is eigen verantwoordelijkheid niet zelden een voorwerp van discussie. Sommigen stellen dat mensen die er een levensstijl op na houden waarvan geweten is dat er een groot gezondheidsrisico aan verbonden is (bv. roken, gevaarlijke sporten) en vervolgens ziek worden (bv. longkanker) of slachtoffer worden van een ongeval dat ze aan zichzelf te wijten hebben. Gezien de grote financiële druk die bestaat op de gezondheidszorg moeten deze mensen zelf opdraaien voor de kosten.'

Is dit rechtvaardig?

Mijn idee hierover: Akkoord & niet akkoord
Waarom akkoord:
Aan de ene kant wel. Andere mensen worden ziek of raken gewond door hun eigen schuld. De gezondheidszorg zorgt voor de financiering van deze zieken en draait, zoals bij alle andere gevallen, grotendeels op voor de kosten. Maar kan dit eigenlijk wel? Als mensen starten met roken, weten ze dat ze zichzelf 'vergiftigen' en hun risico op voornamelijk longkanker verhogen. Dit is juist hetzelfde voor gevaarlijke sporten. Als je bergen beklimt en je bij een val je been breekt, heb je ook op voorhand geweten dat dit het risico is van deze sport. Ik vind ook wel dat veel mensen gewoon aan iets beginnen zonder na te denken aan de gevolgen en hiermee de maatschappij laten opdraaien voor hun fouten. Ik vind dit wel niet kunnen. Als men dit systeem zou doorvoeren, zouden veel mensen eens 2 keer nadenken vooraleer ze beginnen te roken of voor ze een gevaarlijke sport aangaan.
Waarom niet akkoord:
Aan de andere kant is het niet goed. Als we willen voorkomen dat we mensen in de armoede duwen omdat ze alle ziekenhuiskosten voor hun eigen rekening moeten nemen, dan kunnen we dit systeem niet toepassen. Als we dit systeem wel zouden doorvoeren, creëren we misschien in een verder stadium situaties zoals in Amerika, waar veel mensen zelf hun eigen ziekenhuiskosten niet kunnen betalen omdat ze zich zelfs geen ziekteverzekering kunnen veroorloven.

Is dit dan ook geen vorm van discriminatie? Is dit ethisch wel verantwoordt? En druist deze regel ook niet in tegen onze democratie? In België is iedereen verplicht om een ziekteverzekering te hebben en dient de financiering van de gezondheidszorg juist als een sociaal vangnet om te voorkomen dat mensen torenhoge ziekenhuisrekeningen moeten betalen.

1 ding is zeker: Hier is het laatste woord nog niet over uitgesproken!

Rokers?
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1393138/2012/02/11/Moeten-we-nog-investeren-in-rokers.dhtml
In dit artikel is de mening duidelijk: We willen niet meer investeren in mensen die zichzelf ziek maken! Ikzelf ben met deze mening akkoord gegaan toen ik volgend voorbeeld uit het artikel las: 'Moeten we nog blijven investeren in rokers die na een hartingreep blijven roken?'
Bij deze quote dacht ik: 'Hoe slecht kan je het met je eigen lichaam voorhebben?' Je lichaam is geen speelgoed, je moet er goed voor zorgen! Dat sommige mensen dat niet willen inzien, kan ik maar moeilijk begrijpen.

Wat ik nog erger vind, is dat de maatschappij opdraait voor de ziekenkosten van de operatie van deze mensen en dan doen deze mensen weer gewoon verder met hun oude levensstijl. Wij draaien dus eigenlijk op voor operaties die tijdelijk en op korte termijn helpen, maar die op lange termijn weer hervat moeten worden, omdat de personen in kwestie hun  levensstijl niet aanpassen. Dit vind ik echt niet kunnen. Ik vind dat er iets tegenover gesteld zou moeten worden als deze persoon de operatie wil. 

Voorbeeld: Als een mens die rookt een hartoperatie moet krijgen, dan moeten er voorwaarden gesteld worden, zoals stoppen met roken, een dieet volgen, ... 
Toch iets dat helpt om na de operatie het lichaam te verbeteren. De levensstijl moet aangepast worden zodat de operatie een grotere kans heeft op slagen en niet na een x aantal jaar weer herhaald moet worden. Deze voorwaarden moet opgevolgd worden en als blijkt dat de persoon zich aan de voorwaarden houdt, dan krijgt deze persoon recht op financiering van de gezondheidszorg.


Wat vindt jij hiervan? Laat het mij zeker weten!

2 opmerkingen:

  1. Dag Chelsy, ik heb ook gekozen voor deze casus. Ik ben het dan ook volledig met je eens. De mensen moeten hun eigen kunnen respecteren en dus zorgzaam zijn voor zichzelf. De overheid wil mensen steunen die ziek vallen. Wanneer de mensen door een slechte levensstijl meer kans hebben om ziek te vallen moet volgens mij de overheid niet meer steunen. Als persoon heb je je verantwoordelijkheid. Je kiest wat je doet met je leven, roken of niet roken. Maar je mag de rest (overheid, bevolking,...) niet door jou keuze laten 'afzien'. Het is niet omdat iemand er voor kiest om te roken en zich te 'vergiftigen' dat de overheid daar moet voor opdraaien.

    groetjes,
    Katrijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook akkoord met wat je zegt, Katrijn. Uiteindelijk draaien wij op omdat anderen zich ziek maken door dingen te doen of te gebruiken waarvan ze weten dat ze slecht zijn. Ik vind ook dat ze er zelf de gevolgen van moeten dragen.

      Groetjes

      Verwijderen