zondag 30 december 2012

Mens en natuur: Hoe groen ben jij?


Jouw ecologische voetafdruk
Bereken op onderstaande site je ecologische voetafdruk en kijk hoe goed (of slecht) je scoort op deze test.

http://wwf-footprint.be/destandaard/

Aan de hand van deze test kan je van jezelf zien hoever jij staat als het aankomt op groen leven. Op deze manier zie je ook of je wel rekening houdt met het milieu. 

Mijn uitslag

'Je ecologische voetafdruk bedraagt:
6.8 hectare hetzij 68 000 vierkante meter
Dit is een schatting van de oppervlakte die je 
jaarlijks gebruikt on je levensstijl te verzekeren.













Na deze uitslagen kreeg ik mogelijkheden voorgesteld om groener te worden. Ik kreeg voorstellen waarop ik kon antwoorden met 'Ja', 'Ik doe dit al' en 'Nee'.
Daarna kreeg ik opnieuw een uitslag van mijn toekomstige ecologische voetafdruk mocht ik de mogelijkheden die ik aanduidde, ook daadwerkelijk doorvoeren:














Ik merk dat mijn huidige ecologische voetafdruk lager ligt dan de gemiddelde ecologische voetafdruk van de Belg. Dat vind ik dus wel al goed.


Enkele artikels

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=C730MMI7
Dit is een artikel over de Belgische ecologische voetafdruk die veel te hoog ligt.
In het artikel staat het beschreven als volgt:
'De ecologische voetafdruk van de Belg - de oppervlakte die nodig is om al onze grondstoffen te produceren en ons afval te verwerken - bedraagt 8 hectare. De gemiddelde voetafdruk in de wereld per persoon bedraagt 2,7 hectare, terwijl elk van ons eigenlijk maar 1,8 hectare ter beschikking heeft.'

Als je dit verschil leest, dan schrik je toch wel even. We weten dat het in België erg gesteld is, maar zo erg?


http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1420657/2012/04/09/Ecologische-voetafdruk-na-Dagen-Zonder-Vlees-verkleind-met-160-hectare.dhtml
Mensen in heel België werden aangespoord om tijdens de vastenperiode  geen of toch zo weinig mogelijk vlees te eten. Dit resulteerde in de volgende cijfers:
'De meer dan 9.000 officiële deelnemers die hun vegetarische dagen effectief online bijhielden, spaarden ruim 160 hectare - 1.623.000 m² om precies te zijn - uit op hun collectieve ecologische voetafdruk. Dat komt bijvoorbeeld overeen met een besparing van 160 miljoen liter water, blijkt uit berekeningen van Ecolife, een milieuorganisatie die ecologische gedragsveranderingen nastreeft.'

Dit toont nog eens aan dat minder vlees eten inderdaad een grote impact kan uitoefenen op de wereld en groter dan we denken. Het is een simpel initiatief en als vele mensen het samen doen, is het resultaat gewoon verbluffend.


De weggooitest
Op volgende website kun je nagaan of je niet teveel voedsel weggooit dat je nog kan verbruiken:
http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_Voedselverspilling?init=true


Mijn uitslag

'Fantastisch! Op basis van deze test gooit u minder voedsel weg dan we gemiddeld in Nederland doen. Zijn uw familie en vrienden ook zo voorzichtig met voedsel als u? Daag ze uit voor deze test!
Gemiddeld gooit de Nederlander jaarlijks ruim 40 kilo van het bruikbare voedsel in de afvalbak, en dat kost gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten al een hele weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten, misschien zijn er ook voor u nog verbeterpunten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Bent u benieuwt hoeveel kilo voedsel u per jaar werkelijk weggooit? Download dan het Invulformulier Voedselverspilling, en houd twee weken bij wat u aan eten weggooit. Vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.'

Ikzelf gooi niet snel voedsel weg. Het moet er visueel al slecht uitzien of de geur moet verschrikkelijk zijn om er niet meer van te eten. Als het maar een paar dagen over datum is, nog niet geopend en het ziet er nog goed uit, waarom zou je het dan wegsmijten?

Ik bedoel maar: als je honger hebt en er staat iets lekkers op tafel dat 2 dagen over tijd is, zou je het dan wegens die vervallingsdatum in de vuilbak smijten?

Ik heb deze manier van denken overgenomen van mijn moeder. Als ze brood koopt en het is niet bedoeld om direct op te eten, vriest ze het in zodat we er later van kunnen eten. Ze smijt niet zomaar voedsel weg, er moet al een vreemde geur rond hangen of er visueel slecht uitzien voor het de vuilbak bereikt.


Doe deze testen en kijk hoe groen je zelf bent! Ben je goed op weg of is er nog veel werk aan de winkel?

2 opmerkingen:

  1. MijN uitslag van de test

    Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anoniem,

    40 kilo goed voedsel, dat is een enorm getal! Uw uitslag deed me eens verder denken over oorzaken van al dat weggooien.
    Volgens mij consumeren wij veel te veel in onze maatschappij. We kopen meer dan we verbruiken en dat is eigenlijk een heel slecht teken. Wij zouden alleen moeten kopen wat we echt nodig hebben en echt zullen verbruiken.

    Daarom wil ik eens een algemeen advies geven: Als je in het vervolg nog eens in de winkel staat en een product in je handen hebt, denk dan eens goed na of je dit echt wel nodig hebt en of je het ook echt gaat verbruiken.
    Ik vermoed dat sommige producten de winkelkar eens niet zullen bereiken.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen