maandag 31 december 2012

Mens en natuur: Godsdienst en natuur

Iedereen gaat anders om met de natuur. Dit geldt ook voor de verschillende godsdiensten die er bestaan. Iedere godsdienst heeft zijn manier om om te gaan met de natuur en er zorg voor te dragen. Hieronder staan enkele godsdiensten en een korte beschrijving van hoe zij de planeet zien:

Boeddhisme en natuur
de natuur in het boeddhismeWij zijn een onderdeel van de natuur. Wij mensen zijn een draad in het web van het leven. Andere draden die dit web in evenwicht houden zijn de dieren en de planten. Als we de andere draden kapot maken, verstoren we het evenwicht in het web en kan dit onze zelfvernietiging betekenen. We hangen tenslotte allemaal samen.
Wij zijn afhankelijk van de zon om te leven, de lucht om te ademen, de aarde om planten en voedsel op te bewerken en de regen om het voedsel en de planten te laten groeien. De mens moet simpelweg inzien dat hij niet alleen is op deze aarde, maar dat hij ook in verband staat met de dieren, de planten en alle andere levende wezens die op deze aarde leven. De mens mag de aarde niet zien als zijn eigendom waar hij alles mee mag doen wat hij wil.
In het boeddhisme zegt men dat we de aarde maar kort bezoeken en dat we er dus goed zorg voor moeten dragen voor de mensen die na ons komen.

christendom en natuur
Adam en Eva in het paradijsIn het christendom wordt het anders uitgelegd, maar komt het eigenlijk op hetzelfde neer als in het boeddhisme. In de Bijbel wordt aangegeven dat de natuur ondergeschikt is aan de mensen zelf. Wij hebben de verantwoordelijkheid over plant en dier. God is de eigenaar van de natuur en de mens is de tuinman die de natuur moet verzorgen en onderhouden. De mens is alles behalve de eigenaar, dus hij mag niet doen wat hij wil met de aarde. Hij moet er goed voor zorgen, omdat na hem andere mensen komen die zijn taak moeten overnemen. 
In het christendom zegt men vaak dat de christenen de aarde lenen van God.

hindoeïsme en natuur
Olifant of niet?Hindoes kijken op een andere manier naar de natuur dan wij. Zij zien in alles het goddelijke en hebben heel veel respect voor de natuur. Sommigen van hen geloven dat de natuur een ziel heeft.
Vooral oudere objecten krijgen veel respect zoals oude bomen, bergen, grotten en bronnen. Zij geloven dat dit geliefkoosde woonplaatsen zijn van de geesten.
Hindoes eten geen vlees omdat ze sterk geloven dat je geen enkel dier kwaad mag doen.
De hindoes hebben een heilige dier dat staat voor hun respect voor de natuur: de koe.
Het is de plicht van ieder mens om zich bezig te houden met het verrichten van goede, eerlijke en oprechte daden waarvan dieren, planten, de natuur en andere mensen profijt bij kunnen hebben.

islam en natuur
Veel moslims hebben niet echt iets met de natuur. Dat wil niet zeggen dat ze er niet om geven. In de Koran zijn er verschillende hoofdstukken waarin het belang van andere levende wezens verteld wordt. In een hoofdstuk wordt beschreven dat de planten en de bomen in de natuur de eer van Allah zingen. Volgens de Koran moet een goede moslim zich verantwoordelijk gedragen ten opzichte van zijn omgeving. Hier vallen niet alleen de mensen onder, maar ook de natuur en de dieren. Als iemand ervoor zorgt dat zijn medewezens uitsterven, zal hij hiervoor verantwoording moeten afleggen in het hiernamaals.
Serdar Köker zegt: 'De kleur van de islam is groen. Mohammed was de eerste stichter van een natuurreservaat. Hij liet een gordel van bomen en planten bij Medina en rond Mekka stelde hij een reservaat in waar geen bomen gekapt mochten worden. Er gold ook een jachtverbod en hij stelde speciale wachters op om hierover te waken.'

jodendom en natuur
De god van de joden, Jahweh, heeft de natuur aan de joden geschonken en het is de taak van de mens om er goed mee om te gaan. Jahweh vertelt: 'Kijk naar mijn creaties! Zie hoe mooi en perfect ze zijn! Ik heb ze voor jullie gemaakt. Wees er zeker van dat je Mijn wereld niet kapot maakt of vernietigd. Als jullie dat doen, zal er niemand na jullie zijn om het te maken.' 
de schone scheppingDe mens mag alles uit de natuur gebruiken: eten om te kunnen leven, hout om huizen te kunnen bouwen, ... Maar wie de natuur niet met zorg behandelt, behandelt God ook niet met zorg. Daarom zijn er veel joodse organisaties die instaat voor de natuur. Zij willen de mensen dichter bij de natuur brengen en de kinderen bewust opvoeden met de natuur.
Een joodse priester zegt: 'Rechtvaardige mensen van goede daden hebben verdriet van elke verspilling en vernietigende daad en als ze kunnen, gebruiken ze al hun kracht om alles te beschermen tegen vernietiging. In het algemeen gesproken, verbieden de joodse priesters alle vernietigende daden.' 
Daarom hechten ze in de joodse traditie ook zoveel belang aan het beschermen van de natuur.

De volledige uitleg van de verschillende godsdiensten kan je vinden op volgende site: http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-christendom

Conclusie
Als ik de kijk naar de natuur van deze godsdiensten met elkaar vergelijk, dan vind ik hier en daar wel veel gelijkenissen terug. 
In alle godsdiensten moet je zorg dragen voor de natuur, wordt er verwezen naar de gevolgen van het vernietigen van de natuur, ...
In de meeste godsdiensten wordt de mens verantwoordelijk gesteld voor de natuur of je ze nu geleend, gekregen of bezocht hebt. God maakt de natuur voor ons, biedt het ons aan als leefomgeving en rekent er dan ook op dat wij deze leefomgeving met zorg zullen behandelen.


Heb jij ook de gelijkenissen gezien tussen alle godsdiensten? Zijn er ook opmerkelijke verschillen volgens jouw? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten