zondag 28 oktober 2012

Mens en samenleving: Verbondenheid

In de les van 15 oktober leren we over verbondheid. Wanneer voelen we ons verbonden? Met wat zijn we dan allemaal verbonden? Waarom voelen we ons dan verbonden?

Om deze vragen makkelijker te kunnen beantwoorden, leerden we over de omgevingscirkels oftewel het vijf-cirkel-model.

Wat zijn de omgevingscirkels?
De omgevingscirkels zijn opgemaakt door Anouk Depuydt. Zij stelde crimineel gedrag in verband met het ontbreken van de band tussen de crimineel en zijn slachtoffer. Doordat die band afwezig is, voelt de crimineel geen betrokkenheid/verbondenheid met zijn slachtoffer en is hij in staat de gruwelijkste dingen te doen.

Hier zijn de 5 omgevingscirkels die zij beschrijft:
















- Verbondenheid met zichzelf
- Verbondenheid met de andere(n)
- Verbondenheid met het materiële
- Verbondenheid met de samenleving
- Verbondenheid met de natuur

Als ik voor mezelf een omgevingscirkel moet kiezen, dan kies ik voor verbondenheid met anderen. Ik vind sociaal contact heel belangrijk. Ik ben daardoor ook een echte familiemens. Voor mij is familie het dichtste en belangrijkste dat je op sociaal gebied kunt hebben.

Op de volgende site vindt je de omgevingscirkels in praktijk om gezet:
http://www.opgroeieninverbondenheid.nl/
De bedoeling van deze site is om ons te laten kennismaken met hoe wij onze kinderen kunnen laten opgroeien in verbondenheid met zichzelf, de anderen, het materiële, de samenleving en de natuur. De bedoeling hiervan is om onze kinderen zo meer zelfvertrouwen te geven. Als ze zich verbonden voelen met zichzelf, met anderen en met de samenleving, staan ze sterker in hun schoenen en komen ze meer op voor zichzelf en anderen.
Als ze zich verbonden voelen met het materiële en de natuur, zullen ze die minder snel beschadigen omdat ze er meer mee begaan zijn.
Volgens mij kan dit zeker werken. Als je kinderen bijbrengt dat sommige dingen verantwoordelijkheid vragen en je dat verantwoordelijkheidsgevoel bij hen daadwerkelijk kan opwekken, zullen ze misschien toch meer zelfvertrouwen kweken.

Verbondenheid met andere culturen en religies
Op de volgende site vindt je een tekst. Die tekst gaat over 4 centrumsteden (Gent, Oostende, Mechelen en Antwerpen) waar samen 30 verantwoordelijken van verschillende levensbeschouwelijke groepen een 'Verklaring voor een vredevolle en rechtvaardige gemeente' ondertekenden.
Hiermee krijgen deze levensbeschouwelijke en religieuze verantwoordelijken de kans om duidelijk te maken dat ze niet aan de kant staan bij democratische verkiezingen en zo willen ze ook een signaal van betrokkenheid en zorg voor een rechtvaardig beleid in hun gemeente aanmoedigen.
http://www.kms.be/?menu_id=4&nws_id=88

Door het tekenen van deze verklaring tonen de levensbeschouwelijke en religieuze verantwoordelijken dat ze dezelfde doelen nastreven, ondanks hun andere kijk naar de maatschappij. Ik vind dat deze verklaring een soort van verbondenheid toont tussen de levensbeschouwelijke en religieuze verantwoordelijken, de bevolking en de gemeentes.


Vind jij dat dit zou kunnen helpen? En welke omgevingscirkel vind jij persoonlijk belangrijk of spreekt jou het meeste aan?
Laat mij het weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten