zondag 28 oktober 2012

Mens en samenleving: kenmerken van de maatschappij

Tijdens de les van 8 oktober moesten we elk 5 foto's meehebben die duidelijk ons beeld van de samenleving voorstelden.

Dan werden deze foto's in groepjes van 4 à 5 personen aan elkaar voorgelegd en daaruit kozen we samen 5 foto's die voor ons de samenleving voorstelden.

In ons groepje kwamen zowel positieve als negatieve foto's aan bod. De foto's hadden de volgende betekenissen: familie, geluk, vervuiling, wergwerpmaatschappij en zorg.
Voor ons heeft de maatschappij zowel veel goede als slechte eigenschappen.

Daarna luisterden we naar andere groepjes hun mening en kwamen er zoveel kenmerken aan bod waar we nog niet bij hadden stilgestaan. Vanuit al deze ideeën heb ik dan een woordspinsel gemaakt waarin ik alle kenmerken zoveel mogelijk heb verzameld:



In het woordspinsel komen veel woorden voor die zowel negatief als positief benaderd kunnen worden.
Bijvoorbeeld het woord digitalisering:
Het is positief omdat we mensen leren kennen aan de andere kant van de wereld. De wereld wordt bij wijze van spreken kleiner.

Natuurlijk kan digitalisering ook negatief uitdraaien. Het is wel allemaal handig natuurlijk, maar soms vraag ik me af of we dit wel allemaal nodig hebben. Als je weet dat sommige mensen niet mee kunnen met deze snel veranderende wereld op digitaal vlak en zo in een eenzame put vallen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan over de andere woorden.

Cohousing
1 woord dat niet in mijn woordenspinsel staat, maar waar we wel al eens van hebben gehoord en dat is cohousing.
Wat is cohousing precies?
'Centraal wonen of cohousing is een alternatieve woonvorm waarbij een groep bewoners in verschillende woningen van meerdere, gemeenschappelijke voorzieningen gebruikmaken. Dit kan bijvoorbeeld een centrale ontmoetingsruimte zijn, een washok, een werkplaats en/of een gemeenschappelijke tuin. Een woning in een centraal wonen project kan een koopwoning zijn, maar ook een huurwoning.' http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_wonen
Op de volgende site kan je meer te weten komen over cohousing en wat dit precies inhoud.
http://www.cohousingplatform.be/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=11
Dit is eigenlijk het beeld dat in de maatschappij geïntegreerd moet worden. Wij moeten eigenlijk in de toekomst op deze manier gaan leven om een betere toekomst voor onze kinderen en het milieu te voorzien.

Wat mij heel erg opvalt aan de site, zijn de immense voordelen die cohousing met zich meebrengt:
- praktische voordelen
- sociale en maatschappelijke voordelen
- economische voordelen
- ecologische motieven

Op de site gaan ze verder in detail bij al deze voordelen. Ik vind dit het ideale beeld hoe we in de toekomst zullen moeten leven. Maar het zal een tijd duren voor dit in België helemaal geïntegreerd is. De Belg heeft een baksteen in de maag en die mentaliteit zal moeilijk te veranderen zijn.
Maar de Belg woont nu al te groot en zal zich uiteindelijk toch moeten beperken tot kleiner grondgebied, al dan niet gedeeld met anderen.
Als je vergelijkt met andere landen:

Nederlanders wonen op 75 m².
Duitsers en Fransen leven op 90 m².
Wij Belgen leven op maar liefst 131 m² en dat is behoorlijk veel voor zo'n klein landje als België.
We hebben dus nog een lange weg te gaan.

(Dit thema komt nog uitgebreid aan bod bij 'Mens en natuur')


Kunnen er volgens jou nog andere woorden in mijn woordenspinsel of ken je nog goede voorbeelden? Aarzel niet om te reageren!

2 opmerkingen:

  1. Het puntje van de digitalisering ga ik volledig mee akkoord. Ik kan begrijpen dat de evolutie op gebied van digitaal vlak snel vordert en persoonlijk vind ik dat er voor bepaalde dingen een leeftijd grens moet zijn. Hoeveel kleine kinderen zie je tegenwoordig met een GSM lopen?

    Voor kinderen is dit heel overbodig. Vroeger kwamen de kinderen op straat spelen en wat heb je nu? Ze zitten allemaal voor hun computer en hebben niets van beweging.

    Door de groei van de technologie komen er nieuwere producten en Als één iemand het nieuwste van nieuwste heeft wil de rest dit ook. Hierdoor kunnen dan weer pesterijen ontstaan omdat niet iedereen het nieuwste kan kopen.

    woorden voor je woordspinsel: jeugd van tegenwoordig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk, Brecht.
      Voor mij persoonlijk, als ik ooit kinderen heb, krijgen ze maar een gsm vanaf hun 12 jaar. Dat is pas als ze echt ver van huis gaan, naar het secundair onderwijs bijvoorbeeld.
      Ik heb mijn eerste gsm ook op 12-jarige leeftijd gekregen en ik zie niet in waarom dat vroeger zou moeten.

      Verwijderen