zondag 11 november 2012

Mens en zingeving: De pkg-schaal

Op vraag van onze docent RZL moesten we eens een pkg-schaal invullen.

Pkg staat voor 'Post-Kritisch Geloofschaal'. Door de vragen van deze schaal in te vullen, zie jij in welke mate jij geloof en zingeving beleeft.

Na alle vragen beantwoordt te hebben, zag mijn pkg-schaal er zo uit:

Ik vind zelf wel dat hij goed klopt.

Dan heb ik hem vergeleken met de schaal, ingevuld door 38730 mensen:


In het algemeen komt mijn pkg-schaal goed overeen met de gemiddelde mens zijn of haar pkg-schaal, op 'external critique' na.

In deze schaal komen 2 assen voor:
  • Horizontale as =  geloven of niet geloven?
  • Verticale as = letterlijke of symbolische interpretatie?
Er komen ook 4 dimensies aan bod:
  • Letterlijk geloven
  • Letterlijk ongeloof = externe kritiek
  • Symbolisch geloven = post-kritisch = 2de naïviteit
  • Symbolisch ongeloof = relativisme
1) Letterlijk geloof: Er is een absolute zekerheid dat er een (persoonlijke) God bestaat. De Bijbel wordt letterlijk geïnterpreteerd. Letterlijk gelovige mensen vermijden moeilijke geloofsvragen en het gezag van de kerk is voor hen heel belangrijk. Hier is er een risico op fundamentalisme omdat de Bijbel heel letterlijk genomen wordt.

2) Letterlijk ongeloof: Voor letterlijk ongelovigen is iets dat niet wetenschappelijk bewezen kan worden gelijk aan 'er niet in geloven'. Dit leunt aan bij atheïsme. Voor Atheïsten bestaat er geen God. Voor hen roept geloven negatieve gevoelens op. Hier is er ook een risico op fundamentalisme, omdat alles dan wetenschappelijk bewezen moet zijn.

3) Symbolisch geloven: Voor mensen die symbolisch geloven is geloven een zoektocht waarin je positief omgaat met geloofsonzekerheden. Hierbij worden kritische geloofsvragen niet omzeilt. De Bijbel wordt wel geïnterpreteerd, maar het wordt niet bekeken als een historisch verslag. Er wordt wel een diepere waarheid toegekent aan de teksten uit de Bijbel.

4) Symbolisch ongeloof: Bij symbolisch ongeloof is er geen god aanwezig. De uitspraken over God en de menselijke Godservaring zijn relatief en worden bepaald door de tijd waarin ze geformuleerd zijn. Er zijn geen uitgesproken positieve of negatieve gevoelens aanwezig ten opzicht van de godsdienst. Ze zijn ongelovig, maar wel symboolgevoelig. Zij hebben geen criterium wat de Bijbel of de wetenschap betreft.

Een type is altijd wel dominant, maar dat wil niet zeggen dat iemand niet tegelijkertijd door meerdere geloofsstijlen getypeerd kan worden!

Ik heb niet veel punten gescoord bij 'orthodoxy', maar dat had ik verwacht. Ik heb wel veel gescoord bij 'second naivete' en at had ik eerder niet verwacht. Ik weet van mezelf dat ik wel in iets bovennatuurlijks geloof, maar wat dat is laat ik liever in het midden.

Ik geloof ook in het leven na de dood.

Dat ik veel punten heb bij 'external critique' en 'relativism' verwonderd me niet. In het algemeen ben ik niet zo gelovig en ik kan nog net het Wees Gegroet opzeggen en '7 maal 70 maal' zingen, maar daar blijft het dan ook bij.

Ik ga niet de Bijbelse verhalen zitten bestuderen om alle betekenissen te kennen, maar als ik eens een mooie verhaal lees (en dat hoeft niet per se uit de Bijbel te komen), dan kan ik er wel eens een prachtige, symbolische betekenis achter vinden. Dat kan oppervlakkig blijven, maar het kan mij ook tot in het diepst van mijn hart raken. Vooral als het verhaal aansluit bij een belangrijke gebeurtenis uit mijn leven.

Verder zal ik nooit een Bijbels verhaal met een symbolische achtergrond tot op de letter geloven (vandaar die hoge score bij 'external critique').

Laat me gerust eens weten wat je van de gemiddelde pkg-schaal vindt of heb je iets te zeggen over mijn pkg-schaal? Laat het me weten!

Wil je van jezelf eens weten hoeveel je wel of niet-gelooft?

Vul dan de pkg-schaal in:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten