Men spreekt van religie, als mensen zich verbonden voelen met iets dat hen overstijgt. Dat kan een hogere macht zijn, een kracht, een principe of een persoon. Iedereen geeft daar zelf een eigen invulling aan.
Als een persoon die hogere macht invult met een God, dan wordt er gesproken over godsdienst. De persoon gelooft in een God of in meerdere goden. Voorbeelden van godsdiensten zijn:
- het christendom
- het jodendom
- de islam
- de polytheïstische godsdiensten
De inhoud van religie/godsdienst kan moeilijk in een definitie gegoten worden. Maar er zijn wel 6 dimensies die terugkeren:
1) De rituele dimensie: Het symbool-handelen
Alle religieën maken gebruik van rituelen om iets uit te drukken. Hierin vindt je een uiterlijke kant terug, die wijst naar een diepte in het ritueel-handelen. Dit ritueel-handelen is onlosmakelijk verbonden met het symbool-handelen.
Het symbool verwijst immers naar iets dieperliggends.
2) De mythologische dimensie: Verklaren
Elke religie en godsdienst hebben een 'verklarende' godsdienst. Religies drukken vaak hun oorsprong en antwoorden op levens-en zingevingsvragen uit via mythologische verhalen. Het zijn die grote verhalen die de religie meestal ook gestalte hebben gegeven.
3) De doctrinele dimensie: De leer
Elke godsdienst heeft een leer die uitdrukt waarin de gelovige gelooft. Die leer bevat de inhoud van de godsdienst.
4) De ethische dimensie: Goed en kwaad
Veel religies kennen verhalen waar mensen in voorkomen met goed én slecht gedrag. Deze verhalen bevatten 'morele regels': regels die bepalen hoe je moet handelen om zo het juiste pad te bewandelen.
Het gaat om geboden en verboden. De samenleving wordt ook op deze manier georganiseerd.
5) De sociale dimensie: Een groepsgebeuren
Aan godsdienst zit een sociale kant: Er is een gemeenschappelijke leer, waarbij de rituelen in groep beleefd worden. De godsdienst wordt beleefd in de maatschappij en oefent ook invloed op deze uit.
6) De ervaringsdimensie: Verbondenheid
Een belangrijke rol in alle godsdiensten is het beleven. Verbondenheid voelen met ... speelt in het dagelijkse leven een hele grote rol en dit is op zijn beurt ook de voedingsbodem van een waarachtig geloofsleven.
Ikzelf vind dat de tweede en de vijfde dimensie heel duidelijk naar voren komen in veschillende religies.
De mythologische dimensie: Elke religie heeft een verhaal hoe de wereld tot stand kwam, de dieren en uiteindelijk de mens. Denk maar aan het scheppingsverhaal in het christendom.
De sociale dimensie: De sociale kant aan godsdiensten en religieën vind ik ook heel duidelijk. Mensen gaan samen bidden in de kerk, in de moskee, misschien bij elkaar thuis, ... Ergens op een plaats waar ze samen met anderen tot rust kunnen komen en eens kunnen denken.
Dit is een artikel over ietsisme:
De definitie van Wikipedia over ietsisme:
'Het ietsisme is het geloof in een metafysische kracht. Ietsisme is een algemene term voor uiteenlopende overtuigingen waarbij mensen "aannemen" dat er "iets" is "tussen hemel en aarde", zonder een welbepaalde religie aan te hangen. Een ietser is een gelovige die orthodoxe goden links laat liggen, maar voor zijn zingeving behoefte houdt aan iets transcendents dan wel gelooft dat er aan al het bestaande een transcendente maar onbenoembare kracht ten grondslag ligt.'
Ik heb in het ietsisme de verschillende dimensies bekeken en volgens mij ontbreekt vooral dimensie 5: De sociale dimensie. In Ietsisme zit bijna geen enkele sociaal contact met andere mensen. Ze gaan niet naar de kerk en vieren geen enkele feestdag. Het staat zelfs letterlijk in de tekst:
'Het ietsisme is verder een
eenzaam
geloof. Ik ga niet naar de kerk en vier geen feestdagen. Ik ben niet uit op
bekering van anderen, maar leef mijn eigen leven en heb verder geen religieuze
dilemma’s of worstelingen. Ik heb geen neigingen mijzelf in een heilige oorlog
op te blazen, kom op zondagochtend niet langs uw deur en voer geen discussies
over welke kerk nu de ‘ware leer’ aanhangt.'
Mensen zoeken naar antwoorden op zingevings- en levensvragen en ik denk dat een religie of een bepaalde godsdienst mensen kan steunen en zelfs een beetje kan sturen over de antwoorden op deze vragen.
Ikzelf ben gedoopt en dus eigenlijk een Christen. Ik ben wel niet zo christelijk opgevoed. Eerlijk gezegd vind ik die verhalen uit de Bijbel wel allemaal heel mooi en zit er een prachtige betekenis achter, maar geloven dat dit echt gebeurd is doe ik niet.
Ik hou wel van de feestdagen die aansluiten bij het christendom zoals Pasen, Kerstmis enzo.
Ikzelf geloof wel in een hogere macht waar wij geen greep op kunnen krijgen. Ik geloof ook in het leven na de dood. Ik vind dat het niet klopt dat je sterft en dat het daarna echt gedaan is. Dat voelt niet goed bij mij. Volgens mij is er nog iets na de dood: een ander mensenleven, een dierenleven, leven in de hemel? Ik weet het niet, maar volgens mij is het wel iets wonderlijks.
In deze video krijgen we 8 getuigenissen van mensen te horen over hoe zij geloven een plek in hun thuissituatie en op hun werkplek geven.
http://vimeo.com/12578540
In deze reportage van 'Koppen' stelt Freek Braekman zich de vraag hoe het zit met het geloof in Vlaanderen en of er nog een toekomst in zit. Hij gaat met een groepje Vlaamse jongeren mee naar de Wereldjongerendagen en laat zich op sleeptouw nemen in hoe zij het geloof beleven.
Hoe denk jij over godsdienst en/of religie? En wat denk jij over het ietsisme? In wat geloof jij?